Skåne-linien Falsterbo
Langs Falsterbo-kanalen findes et af de bedste eksempler på svensk befæstningsteknik, fra starten af 2. verdenskrig.
På en kort strækning findes der her en komplet forsvarslinie, med maskingeværbunkere, panserhindringer og mandskabsbunkere.

I løbet af de 60 år der er gået siden 2. verdenskrig, er der kun sket mindre ændringer, idet et vist antal bunkere og panserhindringer er flyttet eller helt fjernet.
I 1939 blev det besluttet at grave kanalen. Det skete efter at tyskerne havde mineret udenfor Falsterbonæsset.
I 1941 var kanalen færdig og den oprindelige dybde var 67 meter. I dag benyttes kanalen næsten udelukkende af lystsejlere.

Maskingeværbunkerne i linien havde til opgave at forhindre en angriber i at komme ind mellem panserhindringerne og forsøge at sprænge hul i spærringen
Panserhindringerne havde til opgave at forhindre en motoriseret fremrykning mod kanalen og bestod af 3 rækker betonblokke og store tilhuggede stenblokke. Det viste sig senere at disse stenblokke ikke kunne modstå granater fra kampvogne og de blev derfor udskiftet med støbte betonklodser også kaldet dragetænder.
Hvor der gik veje gennem spærringen, var der mulighed for at spærre ved hjælp af betonbjælker og flytbare betonklodser
De mange forsvarsanlæg i kanalområdet, krævede et omfattende nærforsvar og beskyttelse. I området blev der opført en række feltmæssige stillinger som løbegrave.
Da de mange bunkere ikke var beregnet til forlægning eller ophold gennem længere tid, blev der opført en række beskyttelsenrum.
Billedet foroven vise et beskyttelsesrum model SK24, der havde plads til 24 liggende soldater.

Links: http://www.spangsberg.esenet.dk/Skanelinjen.html

Litteratur:
Høgberg, Leif I Per-Albinlinjens fotspår (2) 2003